Aktualności

Biblioteka zaprasza na spotkanie

Laura Ewa Łącz (ur. 25 października1954 w Warszawie) – polska aktorka teatralna, filmowa i pisarka.

Jest absolwentką PWST w Warszawie z roku 1977 oraz filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim.

Na deskach teatru oficjalnie zadebiutowała 3 lutego1978 rolą Kobiety w sztuce Ballada Łomżyńska Ernesta Brylla. W latach 1977 - 2000 występowała na deskach Teatru Polskiego w Warszawie. W roku 1983 otrzymała Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego.

Wystąpiła w kilkudziesięciu filmach kinowych, telewizyjnych, serialach, przedstawieniach teatralnych i Teatru Telewizji.

Jest autorką książek dla dzieci, m.in. "Sekret czarnego łabędzia", "Spełnione marzenia" oraz "Bajki i wiersze na cztery pory roku".

Prowadzi Agencję Artystyczną "Laura", która zajmuje się organizacją imprez artystycznych dla dzieci i dorosłych.

Jest córką piłkarza i aktora Mariana Łącza i aktorki Haliny Dunajskiej. Była żoną aktora Krzysztofa Chamca (zmarłego w 2001).

 

 

 

Filmografia

  • 1971: Trochę nadziei − jako dziewczyna na wsi
  • 1972: Kwiat paproci − jako uczennica
  • 1975: Moja wojna, moja miłość − jako Iza, kuzynka Marka
  • 1976: Polskie drogi − jako uczennica

w mieszkaniu Jedlińskiego (odc. 5)

  • 1977: Układ krążenia − jako Ewa, dziewczyna Maćka Bognara (odc. 1)
  • 1978: Zielona miłość − jako koleżanka "Sarny" (odc. 1)
  • 1980: Punkt widzenia − jako kobieta wynajmująca mieszkanie Jacka (odc. 6)
  • 1980: Sherlock Holmes and Doctor Watson − jako lady Sarah Kindersley (odc. 22)
  • 1980: Nasze podwórko − jako matka Moniki (odc. 5)
  • 1980: Polonia Restituta − jako żona Franka Pawlaka
  • 1980: Kontrakt − jako tancerka
  • 1980: Kto za? − jako dziewczyna
  • 1980: Krab i Joanna − jako Danka
  • 1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy − jako zakonnica w szpitalu (odc. 2)
  • 1981: Wierne blizny − jako Grażyna
  • 1981: Filip z konopi − jako córka arystokratki
  • 1981: Białe tango − jako Magda Chojnacka
  • 1981: Gdzie szukać szczęścia − jako widmo
  • 1981−1987: 07 zgłoś się − dwie role:
    • jako prostytutka Elżbieta Żywulska (odc. 14)
    • Anna Moderska, siostra Henryka (odc. 21)
  • 1982: Polonia Restituta − jako żona Franka Pawlaka (odc. 1)
  • 1982: Latawiecjako Iwonka Stecówna
  • 1983: Kamienne tablicejako Margit Ward
  • 1985: Dłużnicy śmierci − jako Irena
  • 1985: Tumor Witkacego − jako Marysia grająca rolę Izi
  • 1995: Sukces − jako Jadwiga Sówka, żona Tadeusza (odc. 7 i 9)
  • od 2002: Klan − jako Gabriela Wilczyńska
  • 2002: Na dobre i na złe − jako Grudzińska, matka Dominiki (odc. 104)
  • 2004: Kryminalni − jako zakładniczka (odc. 13)
  • 2006: Niania − jako właścicielka (odc. 28)
  • 2013: Na Wspólnej − jako Wolska
  • 2014: Ojciec Mateusz − jako Janina Popławska (odc. 144)

 

 

 

 

 

Źródło: http://pl.wikipedia.org/

  • Plakat (PNG, 212,44 kB)

    załączył: Dorota Zawadzka , Redaktor BIP - Wydział IGP dnia 2017-05-17 10:12
    Liczba pobrań: 0

  • Data aktualizacji: 2017-05-25 14:43
  • |
  • Licznik odwiedzin: 3 397 284