W sierpniu br. Stowarzyszenie „NOWINKA” realizowało zadanie publiczne pn. SMACZNIE W NOWINCE współfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego. W ramach zadania przeprowadzono cykl warsztatów kulinarnych upowszechniających wśród mieszkańców powiatów brzeskiego i nyskiego wiedzę z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi oraz doposażono pomieszczenie zaplecza kuchennego świetlicy wiejskiej w Nowej Wsi Małej. Uczestnicy warsztatów piekli chleb na zakwasie, proziaki, robili ser podpuszczkowy, podpiwek i domowe krówki oraz różne przetwory z warzyw i owoców: kisili ogórki, kapustę i buraki, smażyli jabłka i powidła śliwkowe.
31 sierpnia w świetlicy wiejskiej podczas spotkania podsumowującego warsztaty ich uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy. Następnie, po prezentacji produktów regionalnych tradycyjnych i lokalnych nastąpiła ich degustacja. Był między innymi: kołacz z serem, babka zista, chleb żytni i pszenno- żytni ze smalcem, ser z kminkiem i czarnuszką, twaróg, krówki oraz żurek śląski i rozmaite przetwory z owoców i warzyw.
Wartość zadania wyniosła 12212.00zł, w tym dotacja z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego: 9600.00zł a 2612.00 zł stanowił wkład własny (finansowy, osobowy i rzeczowy) Stowarzyszenia „NOWINKA”.
Zarząd Stowarzyszenia „NOWINKA” dziękuje wszystkim uczestnikom warsztatów za zaangażowanie i aktywną współpracę podczas realizacji zadania publicznego.